matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
aaaa:
Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego mając dane a
1
=12 i a
2
=6
24 mar 09:53
Saizou :
r=a
2
−a
1
a
20
=a
1
+19r
a
1
−a
2
0
S
20
=
*20
2
24 mar 09:56
krystek:
2a
1
+(n−1)*r
lub S
n
=
*n
2
24 mar 10:10