maly problem z obliczeniem granicy
całka(POMOCY): Mam taka calke
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | | dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =− |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| =− |
| ln|x+2|+ |
| ln|x−1| i tearz |
| | x2+x−2 | | 3 | | x+2 | | 3 | | x−1 | | 3 | | 3 | |
nie wiwm jak obliczyc ta granice bo caly czas mi nieskonczonosc a ma wyjsc normalny wynik/
moze mi ktos z tym pomc.
24 mar 08:58
całka(POMOCY): juz widze moj blad
24 mar 09:00
całka(POMOCY): | | 2ln2 | |
a jednak nie wyszlo mi  ma wyjsc |
| |
| | 3 | |
24 mar 09:05
całka(POMOCY): dochodze do czegos takiego
lima→∞(−1/3ln|x+2|+1/3ln|x−1|)|a2=lima→∞(−1/3ln|a+2|+1/3ln|a−1|+1/3ln4−1/3ln1) te dwa
pierwsze stanowia symbol nieoznacozny ∞−∞ i jak sobie z nim poradzi. jak go policzyc.
24 mar 09:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a−1 | |
−1/3ln|a+2|+1/3ln|a−1| = −1/3ln(a+2)+1/3ln(a−1) //bo a>2>1// = 1/3 * ln( |
| ) // |
| | a+2 | |
własności logarytmów się kłaniają// i już nie masz symbolu nieoznaczonego
24 mar 10:57
całka(POMOCY): ale po logarytmem jest niesoncoznosc pzrzez nieskonoczonosc
24 mar 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a−1 | |
ale liczysz lima−>∞ ln |
| = ln 1 = 0 |
| | a+2 | |
24 mar 11:40
całka(POMOCY): dzieki
24 mar 12:38