wyznacz najwieksza wartosc funkcj f(x)=-x2+3x-2 w przedziale <1 , 4 >
kiki: wyznacz najwieksza wartosc funkcj f(x)=−x2+3x−2 w przedziale <1 , 4 >
24 mar 07:22
Janek191:
f(x) = − x
2 + 3 x − 2; < 1; 4 >
Mamy
a = − 1, b = 3, c = − 2
a < 0 , więc ramiona paraboli skierowane są ku dołowi
| | −b | | − 3 | |
p = |
| = |
| = 1,5 ∊ < 1; 4 > |
| | 2a | | − 2 | |
zatem
| | 1 | |
ymax = q = f( p) = f( 1,5) = − 1,52 + 3*1,5 − 2 = − 2,25 + 4,5 − 2 = 0,25 = |
| |
| | 4 | |
y
min = f(4) = − 4
2 + 3*4 − 2 = − 16 + 12 − 2 = − 6
Odp.
| | 1 | |
Największa wartość tej funkcji w < 1; 4 > jest równa |
| . |
| | 4 | |
==============================================
24 mar 07:54