kombinatoryka "ile jest liczb..."
mikel: Witam serdecznie,
mam problem z logicznym ogarnięciem schematu postępowania z kombinatoryki.
Zadanie 9. (4 pkt)
Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast
występują dwie dwójki i występują trzy trójki.
Zadanie nie jest trudne, najpierw patrzymy na przypadki miejsc dla "dwójek" (8 po 2), później
miejsc dla trójek (6 po 3) i na końcu pozostałe 3 miejsca zapychamy pozostałymi 7 cyframi.
Nie rozumiem jednak dlaczego nie mógłbym najpierw wybrać 3 miejsc dla trójek, następnie dwóch
miejsc dla dwójek i pozostałe miejsca wypchać (8 po 3 razy 5 po 2 razy 73).
Wychodzi wtedy zupełnie inny wynik.
Dlaczego?
23 mar 23:55
Basia: porównajmy
| | 8! | | 6! | | 7*8 | | 4*5*6 | |
a = 73* |
| * |
| = 73 |
| * |
| = |
| | 2!*6! | | 3!*3! | | 2 | | 1*2*3 | |
7
3*7*4*4*5 = 7
4*16*5
| | 8! | | 5! | | 6*7*8 | | 4*5 | |
b = 73* |
| * |
| = 73* |
| * |
| = |
| | 3!*5! | | 2!*3! | | 1*2*3 | | 2 | |
7
3*7*8*2*5 = 7
4*16*5
jak widać
to jest to samo
24 mar 00:08
mikel: Ojej...
Matura za ponad miesiąc, a ja naprawdę nie umiem liczyć.
Dziękuję Ci Basiu i przepraszam za głupotę...
24 mar 00:11