trygonometria, logarytmy
Licealista D: Dana jest funkcja f(x) = cosx
a)−
b) Wyznacz te wartości parametru t ∊<−π;π>, dla których równanie log13 (x+1) −
log13x − f(2t) = 0 ma rozwiązanie.
23 mar 23:53
Basia:
x+1>0
x>0
czyli:
x>0
| | x+1 | |
zatem log1/3 |
| < log1/31 = 0 |
| | x | |
czyli musi być
cos(2t) < 0 ≠ t∊<−π; −
π2)∪(
π2;π>
24 mar 00:25
Licealista D: Czemu 1 +
1x ma byc wieksze od 1 ? Nie moge tego sobie wyobrazic
24 mar 01:17
Basia:
| | 1 | | + | |
z założenia x>0 to |
| >0 bo |
| = (+) |
| | x | | + | |
1+jakaś liczba dodatnia > 1
24 mar 01:18
Licealista D: A, że jest cos2t to nie mam interpretować tego jako zwężony wykres cosinusa, czyli wtedy dla
samego t ∊ (−π2; −π4) U (π4; π2) ?
24 mar 10:23