ciągi
wojtek17: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 2 log2 8, natomiast siódmy wyraz
6−√32+√3 + 8√3.
Wyznacz ten ciąg.
Ile początkowych wyrazów ciągu należy wziąć, aby ich suma była równa 14550?
4 wrz 13:19
Bogdan:
a4 = 2log223 = .... dokończ,
w a7 usuń niewymierność z mianownika ułamka
4 wrz 14:04
wojtek17: dzięki
4 wrz 14:06
Bogdan:
Podaj jednak wyniki:
a4 = ....
a7 = ....
4 wrz 14:12
Bogdan:
I co wojtku17 z tymi wynikami?
4 wrz 15:11
Bogdan:
wojtek17 wycofał się, ale warto dokończyć dla innych.
a
4 = 2log
22
3 = 6log
22 = 6, log
22 = 1.
| | 6 − √3 | | 6 − √3 | | 2 − √3 | |
a7 = |
| + 8√3 = |
| * |
| + 8√3 = |
| | 2 + √3 | | 2 + √3 | | 2 − √3 | |
| | 12 − 8√3 + 3 | |
= |
| + 6√3 = 15 − 8√3 + 8√3 = 15. |
| | 4 − 3 | |
a
4 = 6
a
7 = 15
a
1 + 3r = 6
a
1 + 6r = 15
Z tego układu równań trzeba obliczyć wartość a
1 oraz r.
4 wrz 16:05
wojtek17: nie wycofalem sie, ale opuscilem forum

wzór ciągu
a
n= 3n − 6
należy wziąć 100 początkowych wyrazów
5 wrz 13:19
sylwia: to jest źle wyliczone, r powinno wyjść 3, a z tych wartości wychodzi 1.
a1 + 3 r = 6
a1 + 6r =15
a1=6−3r
6−3r+6r=15
a1=6−3r
6+9r=15
9r=15−6
9r=9/9
r=1
powinno być r=3
25 gru 12:51
toja:
sylwia
6−3r+6r=15 ⇒ 3r= 9 ⇒ r=3
25 gru 15:05