.
asdf: pochodne i ..
Z twierdzenia Lagrange'a:
Jeżeli f'(x) = g'(x) w przedziale (a,b) to:
f(x) = g(x) + C
i teraz mam takie zadanie:
| | x | |
Wykaż, że f(x) = arctgx − arcsin |
| , x ∊ R jest funkcją stałą: |
| | √1+x2 | |
bo jeżeli:
f(x) = g(x) + C ⇒ f(x) − g(x) = C..czyli to jest funkcja stała, a jak rozłożę:
| | x | |
f(x) = arctgx − arcsin |
| : |
| | √1+x2 | |
t(x) = arctgx
mam:
f(x) = t(x) − s(x)
i jeśli wyjdzie t'(x) = s'(x), czyli
t(x) = s(x) + C, więc:
t(x) − s(x) = C
f(x) = C..i to chyba mam udowodnić, więc liczę pierw t'(x):
| | 1 | |
t'(x) = (arctgx)' = |
| |
| | 1+x2 | |
| | x | | 1 | | x | |
s'(x) = (arcsin |
| )' = |
| * ( |
| )' = |
| | √1+x2 | | | | √1+x2 | |
po szybkim skróceniu ułamka z pochodnej arcusa (troche jest tych linijek):
| | x | | | |
√1+x2 * ( |
| )' = √1+x2 *( |
| ) = |
| | √1+x2 | | (√1+x2)2 | |
| | 1+x2 − x2 | |
√1+x2 *( |
| }{(√1+x2)2}) = |
| | √1+x2 | |
| | 1 | |
√1+x2 *( |
| }{(√1+x2)2}) = to co przed nawiasem skróci się z mianownikiem i |
| | √1+x2 | |
będzie:
czyli wykazałem, że:
t'(x) = s'(x), czyli:
t(x) = s(x) + C ⇒ t(x) − s(x) = C, czyli końcowy wniosek:
f(x) = t(x) − s(x)
f(x) = C
Dobrze udowodnione? (chodzi mi o zapisy − bo pochodne to juz mniej istotna sprawa dla mnie)
23 mar 23:29
ICSP: a nie mogłeś po prostu policzyć f'(x) i pokazać ze jest równe 0

Później dopisać odpowiedni komentarz
23 mar 23:31
asdf: to jest to samo

, a roboty chyba mniej − bo jakbym miał liczyć f'(x) jako całość to lepiej
rozłożyć. Ale dzięki za wskazówkę
23 mar 23:34
asdf: Taki komentarz starczy?
f'(x) = 0, czyli f(x) = C, czyli (wsp. kier) a = 0.
23 mar 23:36
ICSP: a gdzie w treści zadania pytają Ciebie o współczynnik kierunkowy
23 mar 23:37
asdf: f(x) jest stała gdy a = 0, w drugą strone to też działa: jeżeli a = 0 to f(x) jest stała..
23 mar 23:42
ICSP: 
lubisz skomplikowane rozwiązania

f(x) = C − funkcja jest stała. Jak bardzo lubisz to możesz policzyć jej wartość
23 mar 23:44
ICSP: zresztą aby wykazać ze jakaś funkcja jest stała wystarczy pokazać ze f'(x) = 0
23 mar 23:44
asdf: nie widze w tym nic skomplikowanego
co do tej wartości − nie dzięki
23 mar 23:47