Trivial:
Masz literówki przy przepisywaniu, ale końcowy układ dobry.
x
3 − x = 0
x(x
2−1) = 0
x(x−1)(x+1) = 0
Kandydaci na ekstremum to
K = { (0,0), (1,2), (−1,−2) }
Z kryterium Sylvestra
A
1 = 24x
2
A
2 = 48x
2 − 16
Dla punktu (0,0) mamy x = 0, A
1 = 0, A
2 < 0 a zatem macierz Hf jest w tym punkcie
nieokreślona (nie ma ekstremum).
Dla punktów z x = ±1 mamy A
1 > 0, A
2 > 0, zatem macierz Hf jest w tych punktach dodatnio
określona (mamy minimum lokalne).
Czyli mamy dwa minima lokalne:
(1,2), (−1,−2).