trygonometria
ewa47: Sprawdź tożsamość:
1cosα−cosα=sinα * tgα
23 mar 22:37
Ajtek:
x=α
| 1 | | 1−cos2x | | sin2x+cos2x−cos2x | | sin2x | |
| −cosx= |
| = |
| = |
| = |
| cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
23 mar 22:41
ewa47: nie rozumiem
23 mar 22:43
zombi: Sprowadzanie do wspólnego mianownika
tutaj x=cosα
23 mar 22:46
Ajtek:
Krok pierwszy: wspólny mianownik.
2. 1=sin
2x+cos
2x
| | sin2x | | sinx | | a2 | | a | |
3. Rozbiłem |
| = |
| *sinx w myśl wzorku: |
| = |
| *a |
| | cosx | | cosx | | b | | b | |
Resztę zostawiam Tobie, a to już prawie koniec.
23 mar 22:46