I gatunek
ilonaaa: Znaleźć prawdopodobieństwo wybrania przedmiotu I gatunku, jeśli jest 5% braków, a 80%
przedmiotów dobrych jest I gatunku.
23 mar 22:01
Ajtek:
0,95*0,8
Chyba tak.
23 mar 22:03
Basia:
jeżeli 80% z "niebraków" jest I gatunku to jak jak napisał
Ajtek
ale może też być tak:
n liczba garnków
5% braki czyli 0,05n
80% I gatunek czyli 0,8n
15% II gatunek lub mniej, ale nie braki czyli 0,15n
wybieramy z dobrych czyli |Ω| = 0,95n
chcemy I gatunek czyli |A| = 0,8n
| | 0,8n | | 80 | | 16 | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 0,95n | | 95 | | 19 | |
zadanie nie jest jednoznaczne
23 mar 22:10
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
O Twojej opcji nie pomyśłałem

.
23 mar 22:13
ilonaaa: Wg książki z tyłu, prawidłowa odpowiedź to 0,76.
Zadanie pochodzi z działu: prawdopodobieństwo całkowite oraz wzór Bayesa.
Na pewno rozwiązując to zadanie, trzeba zastosować te wzory.
A − przedmiot I gatunku
B1 − przedmiot dobry
B2 − brak
P(A)= P(A|B1)* P(B1) + P(A|B2)* P(B2) = ...........
Nie wiem, jakie dane wstawić do wzoru, bo nic mi nie wychodzi.
23 mar 23:09
Basia:
0,95*0,8 = 0,76
wzór Bayesa nie ma tu nic do rzeczy
a stosowanie prawdopodobieństwa całkowitego to przerost formy nad treścią
przecież nie można z braków wybrać przedmiotów I gatunku czyli
P(A/B
2) = 0 i P(A) = P(A/B
1)*P(B
1) = 0,8*0,95 = 0,76
wniosek: nie chciało Ci się nawet najprostszego mnożenia wykonać
24 mar 01:43