zadania
zadanie: oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 lub podzielnych przez 15?
23 mar 21:41
Basia:
6 = 2*3
15 = 3*5
NWW(6;15) = 30
policz ile jest liczb podzielnych przez 6 (n1)
policz ile jest liczb podzielnych przez 15 (n2)
policz ile jest liczb podzielnych przez 30 (n3)
odp: n1+n2−n3
23 mar 22:03
zadanie: liczb podzielnych przez 6 jest 900:6=150
liczb podzielnych przez 15 jest 900:15=60
liczb podzielnych przez 30 jest 900:30=30
czyli 180 dobrze?
24 mar 08:14
zadanie: ?
24 mar 10:16
Krzysiek : Ale 990 tez jest liczba 3 cyfrowa i podzielna przez 30 −to czemu przyjales 900
24 mar 11:40
Eta:
Pytanie było: "ile jest takich liczb" ?
podzielnych przez 6 jest 150 liczb
102,108,.... , 996 n= 150
24 mar 11:52
zadanie: aaa dziekuje
24 mar 12:32
Eta:
Czyli dobrze policzyłeś/aś
24 mar 12:36
zadanie: bo mi chodzilo o to ze jest 900 liczb naturalnych trzycyfrowych
24 mar 12:46
Eta:
ok
24 mar 12:47