matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Liliana:
oblicz granice ciągu 1+2+3....+n an= −−−−−−−−−−−−−−−−−− 3n
2
23 mar 21:20
Janek191:
n*( n +1)
1 + 2 + 3 + ... + n =
2
więc
n*( n + 1)
n + 1
1 +
1
n
a
n
=
=
=
2 * 3 n
2
6 n
6
więc
1
lim a
n
=
6
n→
∞
===============
23 mar 21:26