całkowite pierwiastki
Cusack: Czy jest jakiś sposób na znalezienie całkowitych pierwiastków wielomianu, nie mając pewności,
że ma on całkowite współczynniki? ( w zdaniu współczynniki są zapisane za pomocą parametrów i
nie ma żadnej adnotacji, że parametr jest całkowity)
23 mar 20:39
jikA:
Zapisz zadanie.
23 mar 21:02
Cusack: Znajdź wszystkie możliwe wartości parametru m, dla których równanie
mx2 + (m+1)x + m − 1 = 0
ma co najmniej jedno rozwiązanie i wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi.
23 mar 21:06
zombi: Widziałem kiedyś takie konkursowe zadanko. Z wzorów Vieta może wyjść, bo będziesz miał np.
| −(m+1) | |
| i musisz znaleźć takie wartości m, aby ten ułamek dzielił się bez reszty. To tylko |
| m | |
taka dygresja nie wiem jak tu może ci to pomóc
23 mar 21:17
Basia:
dla m=0 masz
x − 1= 0
x= 1
czyli m=0 spełnia warunki zadania
dla m≠0
pierwiastki wymierne wielomianu to ułamki gdzie
licznik = dzielnik wyrazu wolnego (czyli m−1)
mianownik = dzielnik współczynnika przy najwyższej potędze (czyli m)
stąd
dla m=1 masz
x
2 + x = 0
x(x+1) = 0
są pierwiastki całkowite
i koniec; odp:
m=0 ∨ m=1
23 mar 21:59
Cusack: dzięki
23 mar 22:08
23 mar 22:47
zombi: Ja to zadanie widziałem w konkursowych, więc to pewnie jedno z mocniejszych, jeśli na maturkę
23 mar 23:07
Basia:
faktycznie; przecież m nie musi być liczbą całkowitą
pokręciłam cosik
24 mar 00:48