Wyznacz dziedzinę D funkcji i zaznacz na płaszczyźnie
aneczka_90: funkcja f(x,y) = (pierwiastek (x2+y2+4x))/ ln(x2+y2)
warunki jakie zrobiłam:
1)− ln(x2+y2) ≠0
2)− x2+y2>0
3)− x2+y2+4x>0
1) x2+y2≠1
S(0,0) r=1
2) nie wiem
3) x2+y2+4x=0
−2a=4
a=−2
r=sqrt(a2+b2−c)=2
S(−2,0) r=sqrt(2)
23 mar 20:20
aneczka_90: 3) r=2 oczywiście
23 mar 20:24
jikA:
Wyrażenie x2 + y2 jest dla każdego x, y ∊ R nieujemne a kiedy to wyrażenie może równa się
zeru tylko i wyłącznie?
23 mar 20:27
Basia:
2) nie może być x=0 i y=0 czyli "odpada" punkt O(0,0)
3) błąd
r2 = a2+b2−c = (−2)2+02−0 = 4
r = 2
czyli masz zewnętrze okręgu S1(−2;0) i r1=2 bez okręgu S2(0,0) i r2=1 i bez punktu (0,0)
23 mar 20:28
aneczka_90: 2) no tak odpowiedź już była, 0,0 odpada
3) dobrze jest

wpisało mi się sqrt przez pomyłkę. znowu dziękować basi

zaraz będzie
następne ^^
23 mar 20:34
aneczka_90:

niebieski to S1
czerwony to S2
szary to 0,0
róz to obszar dziedziny
i jeszcze środek czerwonego też powinien chyba należeć bez częsci niebieskiej jak myślisz basia
?
23 mar 20:45
Basia:

fioletowe, tylko bez łuku czerwonego okręgu i czerwonej kropki
23 mar 20:58
Basia: a nawiasem mówiąc O(0,0)∉fioletowego
23 mar 21:03