ukłąd równan z 3 niewiadomymi
Liliana: nie mam pojecia jak rozwiazać ten ukłąd równan próbowalam juz wszystkiego chyba . a ukłąd jest
taki
b2=a*c
a+c
b+8= −−−−−−−
2
(b+8)2= a(c+64)
23 mar 20:04
irena_1:
b
2+16b+64=ac+64a
ac+16b+64=ac+64a
b=4a−4
a+c=2b+16
c=2b−a+16
c=8a−8−a+16
c=7a+8
(4a−4)
2=a(7a+8)
16a
2−32a+16=7a
2+8a
9a
2−40a+16=0
Δ=1600−576=1024
| | 40−32 | | 4 | | 40+32 | |
a1= |
| = |
| lub a2= |
| =4 |
| | 18 | | 9 | | 18 | |
Podstaw i oblicz b i c
23 mar 20:09
Basia:
z (3) masz
(b+8)2 = ac + 64a
(b+8)2 = b2 + 64a
b2 + 16b + 64 = b2 + 64a
16b = 64a − 64 / :16
b = 4a−4
podstawiasz do (1) i (2)
(4a−4)2 = a*c
2(4a−4+8) = a+c
(4a−4)2 = a*c
2(4a+4) = a+c
16a2 − 32a + 16 = a*c
8a + 8 = a+c
c = 7a+8
16a2 − 32a + 16 = a(7a+8)
16a2 − 32a + 16 = 7a2 + 8a
9a2 − 40a + 16 = 0
dalej oczywiste
23 mar 20:21
Liliana: dzięki
23 mar 20:22