calka
całka(POMOCY): Zbadac zbieznosc podanych calke
c.∫
∞0 sinx
2
Bardzo prosze o pomoc mam kolokwium z takich zadan a ich nie rozumiem. bardzo prosze niech ktos
pomoze.
23 mar 19:59
całka(POMOCY): Błagam niech ktos pomoze
23 mar 22:30
Basia:
zastosuj kryterium Dirichleta
np. tak
f(x) = sinx
0∫Asinx dx = cosA − cos0 = cosA − 1
−2 ≤ cosA−1 ≤0 dla dowolnego A>0
całka jest więc ograniczona
| | 1 | |
g(x) = |
| gdzie a>0 jest na przedziale (0;+∞) malejąca i zbieżna do 0 |
| | xa | |
| | 1 | |
stąd wynika, że 0∫+∞ |
| *sinx dx jest ograniczona |
| | xa | |
(b) identycznie
(c)
na przedziale (0;+
∞)
f(x) = 2x*sin(x
2)
∫f(x) =
0∫
+∞2x*sin(x
2) dx = | t=x
2 dt=2xdx
0∫
+∞ sint dt = lim
A→+∞ 0∫
A sint dt =
∞lim
A→+∞ [ cosA − cos0 ] =
lim
A→+∞ [ cosA − 1] i jest to całka ograniczona (patrz wyżej)
| | 1 | |
g(x) = |
| jest w przedziale (0;+∞) malejąca i zbieżna do 0 przy x→+∞ |
| | 2x | |
z kryterium Dirichleta wynika zatem, że
0∫
+∞ f(x)*g(x) =
0∫
+∞ sin(x
2) jest zbieżna
24 mar 02:43
całka(POMOCY): czyli w tym podpunkcie a dla jakich "a" jest ta calka zniezna a dla jakich nie jest?
24 mar 09:22
całka(POMOCY): w odpoweidziach mam ze od(0,2) ale nie weim dlaczego tak jest
24 mar 09:23
całka(POMOCY): 
?
24 mar 14:29