Oblicz miary kątów przyległych.
gemini:
Oblicz miary kątów przyległych jeśli jeden z nich jest: 6,5 razy mniejszy od drugiego.
Wiem , że α + β = 180 stopni i co dalej ?
23 mar 19:45
irena_1:
x+6,5x=180
7,5x=180
x=24
6,5*24=156
23 mar 19:47
gemini: no właśnie ale w odpowiedziach jest 102 stopnie
23 mar 19:47
irena_1:
Jeśli jeden miałby 1020, to drugi musiałby mieć 780 i na pewno nie będzie 6,5 razy mniejszy.
23 mar 19:49
gemini: Bo w ogóle zadanie całe brzmi tak:
Oblicz miary kątów przyległych jeśli jeden z nich jest:
a)o 24 stopnie większy od drugiego.
b)6,5 razy mniejszy od drugiego.
I właśnie w a) wyszło że α=24 stopnie a β=78 stopnie bo 156 dzielimy jeszcze na 2. ( 2β=156
)
więc jak zrobić b) ?
23 mar 19:54
gemini: dzięki za odpowiedzi już sama doszłam.
23 mar 19:56
irena_1:
a)
x+x+24=180
2x=156
x=78
x+24=102
b)
x+6,5x=180
.
.
.
23 mar 20:04