sinx=-√2/2
zosia: hej mam problem z takim równaniem trygonometrycznym
sinx= −√2/2
nie wiem co zrobić z tym minusem
prosze o pomoc
23 mar 19:37
irena_1:
| | 5 | | 7 | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
23 mar 19:44
zosia: a dlaczego właśnie tak jest? bo jakoś nie mogę tego ogarnąć
23 mar 19:56
jikA:
Sinus jest ujemny w III i IV ćwiartce. Możesz też zrobić w ten sposób.
| | π | | 3 | |
−x = |
| + k * 2π ∨ −x = |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | |
x = − |
| + k * 2π ∨ x = − |
| π + k * 2π |
| | 4 | | 4 | |
23 mar 20:01
zosia: chyba już zaczaiłam

dzięki
23 mar 20:08
krystek: To ja tak
sinx=−sin45 i tera sin ujemny w III i IV ćwiartce mamy
sinx=sin(180+45) lub sinx=sin(360−45) i teraz
x=225+k*360 lub x=315+k*360 przejdź na miarę łukową.
23 mar 20:20