Prawdopodobieństwo
lif: Ze zbioru {1,2,4,6,8} losujemy bez zwracania trzy numery zapisujemy je w kolejności losowania
tworząc liczbę trzycyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby mniejszej od 425.
23 mar 19:32
Eta:
|Ω|=5*4*3=120 takich liczb
A: zaczynające się na 1 lub 2 1,x,x lub 2,x,x czyli 2*4*3 = 24 takie liczby
zaczynających się na : 4,1,x czyli 1*1*3= 3 takie liczby
i zostaje jeszcze liczba 421
|A|=28 takich liczb
P(A)=..........
23 mar 19:53
irena_1:
Wszystkich tak otrzymanych liczb jest 5*4*3=60
Jeśli na początku wylosujemy 1 lub 2, to na następnych miejscach mogą być wylosowane dowolne.
Takich liczb jest 2*4*3=24
Poza tym może być jeszcze: 412, 416, 418, 421 − 4 liczby
| | 24+4 | | 28 | | 7 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 60 | | 60 | | 15 | |
23 mar 19:53
Eta:

jasne,że ........5*4*3=
60
23 mar 20:01
lif: A jak mam takie zadanie
Z talii 24 kart (od 9 do A) losujemy kolejno bez zwracania trzy karty. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania samych trefli ?
23 mar 20:04