funkcje
Kuleczka: Dla jakich wartości parametru p zbiór wartości funkcji f(x)= px2+(p−2)x+2(p+2) jest zawarty w
przedziale (−∞;2>?
23 mar 19:23
Kuleczka: Stwierdziłam, że p<0 i q=2 następnie ze wzoru na q wyliczyłam coś takiego: −Δ=8p. Obliczyłam
deltę, przyrównałam do tej 8, znowu wyszło mi równanie kwadratowe więc obliczyłam Δ
p i wyszły
| | −6−2√2 | |
mi dwa pierwiastki p1= |
| p2 to samo tylko +2√2. Byłabym wdzięczna za jakieś |
| | 7 | |
uwagi na ten temat czy dobre miałam myślenie czy złe bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
23 mar 19:29
Basia:
ponieważ p i p−2 nie mogą równocześnie = 0
pozostaje:
1. ramiona paraboli w dół czyli p<0
i
2. rzędna wierzchołka q ≤ 2
23 mar 19:30
Basia:
"jest zawarty" to q≤2
"jest równy" to q=2
to jak ma być ?
23 mar 19:31
Kuleczka: jest parametr p, a q to ta druga współrzędna wierzchołka więć wywnioskowałam coś takiego, że
skoro zbiór wartości jest do 2 to tam jest wierzchołek stąd q=2
23 mar 19:32
Kuleczka: a rzeczywiście masz racje
23 mar 19:33
Kuleczka: ale czy fakt, że jest nawias > nie świadczy o tym, że q=2?
23 mar 19:34
Basia: napisałaś, że zbiór wartości jest zawarty w przedziale (−∞;2>
to nie to samo co jest równy (−∞;2>
więc ponownie pytam jak naprawdę jest sformułowane zadanie
23 mar 19:35
Kuleczka: zawarty ma być
23 mar 19:36
Basia:
no to może to być np. (−
∞;−100> czyli
Δ= (p−2)
2 − 4*p*2(p+2) = p
2 − 4p + 4 − 8p
2 − 16p = −7p
2 − 20p + 4
ponieważ p<0 ⇒ 4p<0 i musi być
7p
2 + 12p − 4 ≥ 0
Δ
p = 12
2 − 4*7*(−4) = 144+56 = 200 = 100*2
√Δp = 10
√2
| | −12−10√2 | | −6 − 5√2 | |
p1 = |
| = |
| <0 |
| | 14 | | 7 | |
| | −12+10√2 | | −6+5√2 | |
p2 = |
| = |
| >0 |
| | 14 | | 7 | |
| | −6−5√2 | |
p∊[(−∞; p1>∪<p2;+∞)]∩(−∞;0) = (−∞; p1> = (−∞; |
| > |
| | 7 | |
chyba, że gdzieś się pomyliłam w rachunkach; posprawdzaj
23 mar 20:03
Kuleczka: Ok, czyli zamienię sobie, że to będzie ≤2 a nie =2 i wszystko będzie jak u Ciebie. Wielkie
dzięki za pomoc
23 mar 20:07
Kuleczka: chociaż później z tego 7p
2+12p−4≥0 wyjdzie Δ=16 ale tak czy siak wiem o co chodzi a to
najważniejsze

jeszcze raz dziękuję
23 mar 20:11
Basia: masz rację; pomnożyłam przez 2 a nie przez 4
Δp = 122 − 4*7*(−4) = 144 + 112 = 256
√Δp = 16
dalej już łatwiej
23 mar 21:02
Marek: mam pytanie: dlaczego w tym zadaniu p<0

?
6 mar 19:31