aaaaaaa
zuzi: Rozwiaz rownanie :
x6+x4−17x2+15=0
pod x podstawilam −1 i sie wyzerowalo wiec:
x6+x4−17x2+15 : x+1=x5−x4+2x3−2x2+2x−2
−x6−x5
= −x5+x4
x5+x4
=2x4−17
−2x4−2x3
= −2x3−17
2x3+2x2
= 2x2−17
−2x2−2x
= −2x−17
2x+2
= −15 CO DALEJ, POMYLILAM SIE GDZIES?
23 mar 19:20
jikA:
Przy −17 zgubiłaś x2 dlatego masz źle.
Można też pogrupować.
x6 + x4 − 17x2 + 15 = x6 + x4 − 2x2 − 15x2 + 15 = x2(x4 + x2 − 2) − 15(x2 − 1) =
x2(x2 − 1)(x2 + 2) − 15(x2 − 1) = (x2 − 1)[x2(x2 + 2) − 15] =
(x − 1)(x + 1)(x4 + 2x2 − 15)
Teraz dokończyć.
23 mar 19:27
ICSP: t = x2 , t ≥ 0 sprowadzi to równanie do wielomianu stopnia III który już bardzo łatwo powinien
dać się rozwiązać
23 mar 19:36
zuzi: ok zrobilam dziekuje
23 mar 19:46
zuzi: a jak zrobic taki przyklad:
x3−x+6>0 ?
23 mar 19:51
ICSP: w(2) = 0
23 mar 19:53
zuzi: czyli na poczatku robie tak jak z rownaniem tak?
23 mar 19:54
jikA:
x3 + 8 − x − 2 > 0
(x + 2)(x2 − 2x + 4) − (x + 2) > 0
(x + 2)(x2 − x + 3) > 0
Dokończ.
23 mar 19:55
zuzi: eh twoj sposob jest za trudny

ja zrobilam cos takiego :
x
3−x+6:x−2=x
2+2x+3
−x
3+2x
2
= 2x
2−x
−2x
2+4x
= 3x+6
−3x+6
= 12 znowu sie gdzies pomylilam?
23 mar 20:01
jikA:
Dobrze zrobiłaś. Po prostu u ICSP chochlik zjadł minusa przy dwójce W(−2) = 0.
23 mar 20:04
ICSP: x3 + 0x2 − x + 6
teraz spróbuj
23 mar 20:05
jikA:
Dlaczego za trudny to zwykłe przecież grupowanie wyrazów.
23 mar 20:05
ICSP: ooo faktycznie tam powinno być −2

Przepraszam, moja wina
23 mar 20:06
zuzi: a no to jak −2 to juz mi wyjdzie
23 mar 20:20
zuzi: a jak rozpisac 2x3+x2−10x−5<0
23 mar 20:32
ICSP: z pierwszych dwóch wyciągnij x2 z pozostałych −5
23 mar 20:34
zuzi: o rany jejku no tak
23 mar 20:35