Kombinatoryka
PuRXUTM: Z liter 26 literowego alfabetu łacińskiego tworzymy czteroliterowe kody, przy czym każdy
kod składa się z czterech różnych liter, których odległość w alfabecie jest nie większa niż 6.
Ile jest takich kodów?
Proszę o sprawdzenie odpowiedzi

Wyszło mi po długich obliczeniach 24240
23 mar 19:06
blacha: słuchaj a ile układów ci wyszło? to nie jest zadanie gdzie w układzie zaznaczamy "6 stojących
obok siebie liter" tylko chyba dla każdej litery rozpoatrujemy 6 liter obok czyli z lewej i
prawej

jeżeli sie nie myle
23 mar 19:59
Basia: nie mylisz się
blacha, ale to za mało
wezmę szóstkę ABCDEF i z niej wszystkie czwórki
wezmę szóstkę BCDEFG i z niej wszystkie czwórki
itd.
ale wtedy muszę odrzucać podwójnie liczone czwórki z piątki BCDEF
następna szóstka to CDEFGH i muszę odliczyć czwórkę CDEF i czwórki z piątki CDEFG (tu już jest
CDEF)
następna szóstka to DEFGHI i muszę odliczyć czwórkę DEFG i czwórki z piątki DEFGH (tu już jest
DEFG)
i tak dalej
takich "szóstek" mam 21
| | | | | |
czyli to chyba będzie 21*[ | − | ] = |
| | | |
| | 5*6 | |
21*[ |
| − 5 ] = 21*(15−5) = 210 |
| | 2 | |
no i teraz kod ABCD ≠ BACD itd.
czyli chyba 210*4! = 210*1*2*3*4 = 210*24 = 5040
ale głowy sobie nie dam uciąć (ani małego palca)
23 mar 20:53
Mila:
To zadanie jest z dzisiejszej próbnej matury ( Portal Info).
23 mar 21:04
Basia: Witaj
Milu 
Daj link, bo nie mogę znaleźć.
23 mar 21:07
23 mar 21:09
23 mar 21:09
Basia: ale mnie chodzi o rozwiązania, bo tego swojego nie jestem pewna
są gdzieś ?
23 mar 21:15
Basia: a nie; nie ma
już doczytałam
23 mar 21:15
Viv: Basia: a skąd wzięło się 6 po 4 − 5 po 4?
1 kwi 15:30