Udowodnij
Tina: Liczbą palindromiczną nazywamy liczbę naturalną, która czytana z prawej do lewej lub z lewej do
prawej strony daje tę samą liczbę np. 5225. Udowodnij, że liczba czterocyfrowa palindromiczna
jest podzielna przez 11
Proszę o zweryfikowanie czy mój dowód jest poprawny...
Liczbę tą można zapisać jako:
x,y ∊ C
1000x+100y+10y+x=1001x+110y
11*91x+10*11y=
11(91x+10y)
Czterocyfrową liczbę palindromiczną można zatem zapisać jako iloczyn 11 i (91x+10y)
91x+10y jest całkowite, a iloczyn 11 i dowolnej liczby całkowitej jest podzielny przez 11 co
kończy dowód.
Jest ok?
23 mar 18:58
Tina: Ups, już widzę u siebie błąd. X i Y oczywiście nie należą do C tylko do zbioru <1,9>
23 mar 18:59
Basia: jest
23 mar 19:00
Basia:
nie należą do <1;9> bo ani x, ani y nie może = np.1,5
x,∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9} y∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
liczba 1001 też jest palindromiczna
23 mar 19:02
Tina: To miałam na myśli ale tak to jest jak się jest "oszczędnym w słowach"

Dziękuję Basiu.
23 mar 19:06