trygonometria
Magdalena: proszę o pomoc zatrzymałam się na tym przykładzie: sin3x−sin(π/3 −3x)=m i tu trzeba wyznaczyc
tylko przedział na osi y
23 mar 18:42
Basia: napisz pełną i dokładną treść zadania, bo to co napisałaś jest absolutnie niejasne
czy nie jest to raczej coś takiego:
dla jakiej wartości parametru m równanie ma rozwiązanie ?
23 mar 18:47
jikA:
Może dla jakich wartości m równanie ma rozwiązanie?
23 mar 18:48
Magdalena: dla jakiej wartości parametru m równanie ma rozwiązanie ?
23 mar 18:55
jikA:
| | π | |
sin(3x) + sin(3x − |
| ) = m |
| | 3 | |
| | π | | π | |
2sin(3x − |
| )cos( |
| ) = m |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | √3 | |
2sin(3x − |
| ) * |
| = m |
| | 6 | | 2 | |
−
√3 ≤ m ≤
√3.
23 mar 18:56
Basia:
zastosuj wzór na różnicę sinusów
| | x+y | | x−y | |
sinx − siny = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 18:56
Magdalena: dzięki pomyliłam sie tylko w liczeniu
23 mar 19:23