matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ma
paula:
Rzucamy kostką do gry 2 razy .Oblicz prawdopodobieństwo a)że jedna z wyrzuconych oczek jest podzielna przez 2
23 mar 18:41
irena_1:
Jeśli tylko jedna może być podzielna przez 2, to takich możliwości jest 3
3
=9
2*9
1
I wtedy P(A)=
=
6
2
2
Jeśli obie też mogą być parzyste, to A'− zdarzenie przeciwne (obie nieparzyste)
3*3
1
P(A')=
=
6
2
4
1
3
P(A)=1−
=
4
4
23 mar 20:01