Liczbę |({2}+1)^2 - 7| zapisz w postaci a+b{2}
Rambo: Ogarnia ktoś to zadanie?
Liczbę |({2}+1)2 − 7| zapisz w postaci a+b{2}, gdzie a i b są liczbami całkowitymi.
23 mar 18:09
iiiii: co oznacza ten dziwny nawias {} wg ciebie w tym zadaniu ?
23 mar 18:12
Rambo: pierwiastek z 2
23 mar 18:16
Rambo: |( pierwiastek z 2 + 1 ) 2 − 7 | zapisz w postaci a+b pierwiastek z 2
23 mar 18:17
iiiii: |(√2+1)2−7|=|2+2√2+1−7|=|2√2−4|=|√8−4|<0 zatem
−(√8−4)=(−√8+4)=4−√8=4−2√2
23 mar 18:20
Rambo: 2 pierwiastki z 2 − 4 = pierwiastek z 8 minus 4

?
23 mar 18:25
iiiii: √8=√2*4=2√2
23 mar 18:29
Rambo: O, teraz rozumiem. Dziękuję bardzo.
23 mar 18:32