matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Arwena:
Jak rozwiązać równanie : t
2
+ (
√
3
− 1)t −
√
3
= 0 ? powinno wyjść t = −
√
3
lub t = 1, ale niestety ja nie umiem tak zrobić
23 mar 18:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
t
2
+
√
3
t − t −
√
3
= 0 t
2
−t +
√
3
t−
√
3
=0 t(t−1) +
√
3
(t−1) = 0 (t+
√
3
)(t−1) = 0 a jeżeli nie umiesz grupować to liczysz Δ
23 mar 18:07
Arwena:
dzięki
23 mar 18:36