wyznaczyć D funkcji f
aneczka_90: Wyznaczyć dziedzinę i naszkicować na płaszczyźnie funkcję f
f=ln(y2−2y)−ln(y−lnx)
Zrobiłam takie warunki:
y2−2y>0 i y−ln>0 i x>0
jaką powinnam zakreślić dziedzinę dla warunku : y2−2y>0 ? y należy od (−∞;0) u (2;∞) ?
bo geogebra mówi że wszystko zakreślam poza y=0 i nie wiem czemu.
23 mar 18:01
Basia:

dlatego, że geogebra mówi bzdury
1. tak jak napisałaś y∊(−
∞;0)∪(2;+
∞)
2. x>0
3. y−lnx>0 ⇔ y>lnx
a = e
2
23 mar 18:11
jikA:
Dobrze zapisałaś.
23 mar 18:12
aneczka_90:

szare kółka nie należy
czerwone kropki należy
y.. = y=2
tak ten wykres będzie dobrze ?
23 mar 18:19
aneczka_90: a taki warunek jak rozwiązać ?
y2>−1 y należy do R
y2<1 y2−1<0 (y+1)(y−1)<0 y należy (−1;1)?
23 mar 18:27
Basia: tak
23 mar 18:33
aneczka_90: kochana Basia
23 mar 18:43