matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj, czy podane ciągi są c.g.
wajdzik:
Zbadaj, czy podane ciągi są ciągami geometrycznymi. a
n
=5*3
2
n
+
3
a
n
+
1
5*3
2
n
+
5
5*3
2
n
+
3
*3
2
=
=
=
a
n
5*3
2
n
+
3
5*3
2
n
+
3
5*9
=
=9
5
Iloraz jest stały,czyli ciąg określony wzorem ogólnym a
n
=5*3
2
n
+
3
jest c.g. Zgadza się
23 mar 17:57
jikA:
.
23 mar 17:58