Zadanie tekstowe
Agusiaaa93: Za 5 lat córka będzie 4 razy młodsza od mamy, a za 10 lat mama będzie 3 razy starsza od córki.
Ile lat ma teraz każda z nich ?
23 mar 17:56
Basia:
teraz: x − córka; y − mama
za pięć lat: x+5 córka; y+5 mama i 4(x+5) = y+5
za dziesięć lat: x+10 córka; y+10 mama i 3(x+10) = y+10
rozwiąż układ równań
23 mar 18:35
vitek1980:
teraz za 5 lat za 10 lat
wiek matki x x+5 x+10
wiek córki y y+5 y+10
z treści zadania:
| | 1 | |
y+5 = |
| (x+5) − pierwsze równanie |
| | 4 | |
x+10 = 3(y+10) − drugie
no to rozwiązujemy układ równań
| | 1 | |
z drugiego: x+10 = 3(y+10) ⇔ x+10 = 3(y+5+5) ⇔ x+10 = 3( |
| (x+5)+5) |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
x+10 = |
| (x+5)+15 ⇔ x = |
| (x+5)+5|*4 |
| | 4 | | 4 | |
4x = 3(x+5)+20
4x = 3x+15+20
| | 1 | | 1 | |
x = 35, y = |
| (x+5)−5 = |
| (35+5)−5 = 10−5 = 5 |
| | 4 | | 4 | |
23 mar 18:36