Wielomiany
Julka: Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania:
Dla jakich wartości parametru m wielomian w(x)=2x3−(m+7)x2+(m2−2m+7)x+6 jest podzielny przez
dwumian q(x)=x−m?
23 mar 17:53
krystek: W(m)=0 wstaw za x=m i licz
23 mar 17:54
m: dla takich dla ktorych nie ma zadnej reszty, podziel i pokaz co wyszlo
23 mar 17:54
Julka: Do krystek:
Wyszło mi 2m3−9m2+7m+6 i co dalej?
23 mar 18:02
krystek: Przelicze , czy poprawnie masz
23 mar 18:04
krystek: i teraz rozłóz na czynniki dzieląc przez (m−2) ponieważ W(2)=0
23 mar 18:09
Julka: po rozłożeniu na czynniki wyszło mi m=2 m=−1/2 oraz m =3 dobrze?
23 mar 18:18