wektory .
Roksy: Oblicz współrzędne środka S i skalę jednokładności ,
w której obrazem odcinka PR jest odcinek P1R1,
i wiadomo , że : P=(−2,1) , R1=(3,1) , wektor SP1=[3,9] , wektor SR=[2,1] .
Jak robić tego typu zadania , proszę o "łopatologiczne" rozwiązanie od a do z .
23 mar 17:50
Basia:
SP1 = s*SP
[3;9] = s*[ −2−xs ; 1−ys]
stąd masz
s(−2−xs) = 3
s(1−ys) = 9
SR1 = s*SR
[3−xs; 1−ys] = s*[2;1]
stąd masz
3−xs = 2s
1−ys = s
no i masz dwa układy równań
1.
s(−2−xs) = 3
3−xs = 2s
2.
s(1−ys) = 9
1−ys = s
rozwiąż je i tyle
23 mar 18:00
Roksy: to małe s to skala jednokładności u Ciebie , a to wszystko liczysz ze wzoru na współrzędne
wektora , tak ?
23 mar 18:10
23 mar 18:27
Basia:
1. to małe s to skala jednokładności, i oczywiście wykorzystuję współrzędne wektorów
| | ySP | | 9 | |
2. współczynnik kierunkowy pr. SP = |
| = |
| = 3 |
| | xSP | | 3 | |
drugi tak samo
23 mar 18:31
Roksy: oo tym wzorze nie pomyślałem co teraz podałaś w pkt 2

no ale ja mam dany wektor SP1 a nie SP
więc mogę wyznaczyć współrzędną kierunkową a prostej
SP1 , a prosta SP ma taki sam współczynnik czyli 3 , bo wychodzi z tego samego
punktu S , czy jest równoległa
23 mar 18:36
Basia:
oczywiście; przecież to ta sama prosta
z definicji jednokładności wynika przecież, że SP1 = s*SP ⇒ P,S,P1 są współliniowe
23 mar 18:41
Roksy: Okej

dzięki z całego serca , Baśka jesteś wielka
23 mar 18:44