Funkcje
ronaldiho: Punkt przeciecia prostych o rownaniach y=3x+2m i y=2x+4m+2 nalezy do wykresu funkcji y=x2.
Wyznacz wartosc parametru m.
23 mar 17:37
Skipper:
3x+2m=2x+4m+2 ⇒ x=2m+2
y=3(2m+2)+2m=8m+6
8m+6=(2m+2)2
8m+6=4m2+8m+4
4m2=2 ... itd
23 mar 17:54
Basia:
najpierw szukasz współrzędnych tego punktu czyli rozwiązujesz układ równań
y = 3x+2m
y = 2x+4m+2
3x+2m = 2x+4m+2
x = 2m+2
y = 3(2m+2)+2m = 8m+6
P(2m+2; 8m+6)
i musi być spełniony warunek
8m+6 = (2m+2)2
a to zwykłe równanie kwadratowe do rozwiązania więc dokończ
23 mar 17:54