Moneta z dwoma orłami
matii: Wśród 65 monet jest jedna z dwoma orłami. Na wybranej losowo monecie wypadł orzeł 6 razy z
rzędu. Jaka jest szansa, ze była to moneta z dwoma orłami?
Rozwiązanie:
Niech A − oznacza zdarzenie 'sześć razy wypadł orzeł', B
1 − rzucano prawidłową monetą, B
2 −
rzucano monetą z dwoma orłami.
Nie rozumiem, dlaczego:
A/B
2 = 1
Wyjaśni mi ktoś?
23 mar 17:35
Basia:
no jak to dlaczego ?
dla A\B
1 masz |Ω| = 2
6 bo tworzysz ciągi x
1,x
2,x
3,x
4,x
5, x
6 gdzie x
i=O∨R
"6 razy O" to jeden ciąg (O,O,O,O,O,O) czyli
dla A/B
2 masz |Ω| = 1
6 = 1 worzysz ciągi x
1,x
2,x
3,x
4,x
5, x
6 gdzie x
i=O
normalnie mówiąc nic innego niż O nie możesz wyrzucić
P(A/B
2) = 1
23 mar 17:50
matii: Basia, dziękuję

Teraz już jest wszystko jasne
23 mar 17:58
matii: Znów to ja

Podoba mi się Twoje rozwiązanie i wydaje się prostsze, i mam pytanie, czy też tak można zrobić:
| | P(A∩B1) | | | | 1 | |
P(A/B1) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B1) | | | | 64 | |
| | P(A∩B2) | | | |
P(A/B2) = |
| = |
| = 1 |
| | P(B2) | | | |
Czy to jest rozwiązanie błędne?
23 mar 18:58
Mila: Aby dokończyć, trzeba zastosować wzór Bayesa.
wynik zaskakujący.
23 mar 19:08
matii: Tak wiem, nie napisałem tego, bo mi chodziło tylko o P(A∩B
1) oraz P(A∩B
2)

czyli rozumiem,
że tak jest dobrze?
Jak przeglądam rozwiązania różnych zadań, nie są szczegółowe, nie są podane iloczyny, tylko od
razu wzór Bayesa, czy prawdopodobieństwa całkowitego.
23 mar 19:12
Mila: W tym zadaniu dobrze jest narysować drzewko. Po kolacji .
23 mar 19:13
Basia: mati Ty chyba liczysz nie to co trzeba (a może ja źle czytam)
trzymając się Twoich oznaczeń masz policzyć P(B
2)/A)
natomiast
| | 1 | | 64 | |
P(A∩B1) = P(A/B1)*P(B1) = |
| * |
| |
| | 26 | | 65 | |
| | 1 | |
P(A∩B2) = P(A/B2)*P(B2) = 1* |
| |
| | 65 | |
23 mar 19:20
Mila:

Doświadczenie ma 2 etapy.
B
1 wylosowano monetę prawidłową
B
1 wylosowano monetę z 2 orłami
A wyrzucono w 6 rzutach 6 orłow pod rząd
| | 64 | | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| *1= |
| |
| | 65 | | 64 | | 65 | | 65 | |
| | P(A∩B2) | | | | 1 | |
P(B2/A)= |
| = |
| = |
| |
| | p(A) | | | | 2 | |
23 mar 19:54
matii: Dobrze przeczytałaś i dziękuję Ci bardzo, że to napisałaś, bo dalej bym źle myślał.
| | |A∩B1| | |
Myślałem, że tak: P(A∩B1) = |
| , bo ten wzór istnieje. |
| | |Ω| | |
23 mar 19:55
matii: Mila, dziękuję za narysowanie drzewka, ułatwi mi to zrozumieć zadanie
23 mar 19:56