Zadanie z funkcji liniowej
Agusiaaa93: Wyznacz wzór funkcji liniowejj , której wykres jest równolegly do prostej y= −4x+6 przez punkt
P(−1,7)
23 mar 17:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest zależność pomiędzy prostymi ... aby były to proste równoległe

jaka jest zależność pomiędzy współczynnikami kierunkowymi

w takim razie jaki będzie współczynnik kierunkowy tej prostej

to teraz podstaw współrzędne punktu P i wyznacz współczynnik b
23 mar 17:28
Janek191:
Dwie proste o równaniach :
y = a1 x + b1
i
y = a2 x + b2
są równoległe, gdy a1 = a2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = − 4 x + 6
więc
a1 = − 4
zatem i a2 = − 4
y = − 4 x + b2 − równanie dowolnej prostej równoległej do danej prostej.
Prosta ma przechodzić przez punkt P = ( − 1; 7), więc współrzędne tego punktu
muszą spełniać powyższe równanie , zatem po wstawieniu : −1 za x i 7 za y
otrzymamy
7 = − 4*( −1) + b2
7 = 4 + b2
b2 = 7 − 4 = 3
Odp. y = − 4 x + 3
====================
23 mar 22:56
Eta:
kII p p: y=−4x+6
k: y=−4(x−xP)+yP
y=−4(x+1)+7
y= −4x+3
23 mar 23:02