zadanie
piteros: proszę o pomoc ile będzie podniesienie takiej liczny zespolonej (√3−i)2
23 mar 17:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
= (√3)2 −2*√3*i + (i)2 = 3 − 2i√3 + (−1) = 2 − 2i√3 = 2(1−i√3)
23 mar 17:27
piteros: a tam nie powinno być a dlaczego tam pan mnoży przez i anie −i dlaczego pan nie dodaje (−i)2
23 mar 17:36
piteros: wszystko wiem dzięki
23 mar 17:50
huehuehue: (a−b)2=a2−2ab+b2
(√3)2−2√3*i + (i2) i2=−1
3−1 −2√3i=2−2√3i
do tego samego dojdziesz poprzez wymnozenie nawiasow
(a−b)(a−b)=a2−ab−ab+b2 = a2−2ab+b2
(√3−i)(√3−i)=(√3)2 −√3i − √3i + i2 = 3−1−2√3i
23 mar 17:51