matma
mariusz: zad1 Rzucamy kostką do gry 2 razy .Oblicz prawdopodobieństwo a) że iloczyn wyrzuconych oczek
jest większy od 8 b)że jedna z wyrzuconych oczek jest podzielna przez 2
23 mar 17:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) aby iloczyn był większy od 8 to musi wypaść:
2,5; 2,6
3,3; 3,4; 3,5; 3,6
4,3; 4,4; 4,5; 4,6
5,2; 5,3; 5,4; 5,5; 5,6
6,2; 6,3; 6,4; 6,5; 6,6
b) że dokładnie jedna czy że przynajmniej jedna ?
23 mar 17:26
wojtek: a)
A={(2*5),(2*6),(3*3)(3*4),(3*5),(3*6),(4*3),(4*4),(4*5),(4*6),(5*2),(5*3),
(5*4),(5*5),(5*6),(6*2),(6*3),(6*4),(6*5),(6*6)}
moc A=20
moc omegi=6*6=36
23 mar 17:30
mariusz: że dokładnie jedna
23 mar 17:33
mariusz: a w b) to tak będzie:
B= (2,1) ,(2,3), (2,5) (4,1) (4,3) ( 4,5) (6,1) (6,3) (6,5)
23 mar 17:39