wektory
Roksy: Oblicz współrzędne środka S i skalę jednokładności ,
w której obrazem odcinka PR jest odcinek P1R1,
i wiadomo , że : P=(−2,1) , R1=(3,1) , wektor SP1=[3,9] , wektor SR=[2,1] .
Jak robić tego typu zadania , proszę o "łopatologiczne" rozwiązanie od a do z .
23 mar 17:11
Janek191:
P = ( − 2; 1)
→
SP
1 = [ 3; 9]
więc
P
2 = ( − 2 + 3; 1 + 9) = ( 1; 10)
Prosta P P
2
y =a x + b
1 = − 2a + b
10 = a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
9 = 3a
a = 3
b = 10 − a = 10 − 3 = 7
y = 3 x + 7
===========
R
1 = ( 3; 1)
→
SR = [ 2; 1 ]
więc
R
2 = ( 3 + 2; 1 + 1) = ( 5; 2 )
Prosta R
1R
2
y =a x + b
1 = 3a + b
2 = 5a + b
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
1 = 2a
a = 0,5
b = 1 − 3a = 1 − 3*0,5 = 1 − 1,5 = − 0,5
y = 0,5 x − 0,5
===============
Te dwie proste przecinają się w punkcie S
3 x + 7 = 0,5 x − 0,5 / * 2
6 x + 14 = x − 1
5 x = − 15 / : 5
x = − 3
−−−−−−−−
y = 3*(−3) + 7 = − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
S = ( − 3; − 2 )
==============
Mamy
→
SP = [ − 2 − (−3) ; 1 − (−2) ] = [ 1 ; 3 ]
więc
I SP I =
√ 12 + 32 =
√10
oraz
→
SP
1 = [ 3; 9]
więc
I SP I =
√32 + 92 =
√9 + 81 =
√90 = 3
√10
skala jednokładności
| | I SP1 I | | 3 √10 | |
k = |
| = |
| = 3 |
| | I SP I | | √10 | |
Odp. S = ( − 3; − 2) , k = 3
=========================
23 mar 22:38
Janek191:
Tam powinno być :
I SP1 I = √ 32 + 92 = √ 9 + 81 = √90 = 3 √10
23 mar 22:47