Funkcja kwadratowa z parametrem o określonej dziedzinie.
wojtek: Funkcja kwadratowa z parametrem o określonej dziedzinie.
Jak zrobić takie coś?
Mam wyznaczyć wszystkie wartości parametru, dla których funkcja
f(x)=x2+(m−2)x−2m+4
o dziedzinie <1;+∞) przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Proszę o wskazówkę co zrobić z dziedziną. Mówi ona, że wierzchołek ma się znajdować na
wysokości y=1?
23 mar 17:09
wojtek: A nie, źle myślałem, ale dalej nie wiem jak zrobić.
23 mar 17:11
wojtek: Ok, mniej więcej wiem jak ma wyglądać wykres. Dla x=1 prawe ramie wykresu ma od lewej strony
wychodzić nad oś X, tylko jak to w warunkach jakichś zapisać

?
helpmeplx
23 mar 17:23
Licealista_Theosh:
Ok. Masz dziedzinę <1;+∞) − Tylko ten przedział nas interesuje.
Teraz to co widać po funkcji bez wstępnego liczenia. Ma ramiona skierowane w górę.
Twoje założenia:
1) a≠0 bo a =1 a nie może równać się 0 bo była by to funkcja liniowa. Ten warunek jest już
spełniony.
2) Δ − oblicz deltę.
3) Jeżeli są oblicz pierwiastki równania.
4) Odznacz przedział w przedziale kiedy twoja funkcja jest nad osią OX.
5) Tyle.
23 mar 17:38
wojtek: 2 pierwiastki dla m∊(−∞;−2)u(6;+∞)
1 pierwiastek dla m=−2 lub m=6
0 pierwiastków dla m∊(−2;6)
Wiem, że na pewno ostatni przedział będzie należał do rozwiązania, bo gdzie by wykres nie był
nad osią OX, to zawsze będzie miał dodatnie wartości dla naszej dziedziny. Co z resztą?
23 mar 17:51
Licealista_Theosh: Część wspólna z przedziałem <1;+∞) Napisałem to na samym początku.
23 mar 17:59
wojtek: Końcowa odpowiedź to m∊(−2;+∞) ? Coś mi tu śmierdzi. xd
23 mar 18:06
wojtek: Mógłby ktoś tu jeszcze zajrzeć i się wypowiedzieć?
23 mar 18:28
Licealista_Theosh: Chopcze. Dziedzina określa Ci przedział.... Jeszcze raz.
23 mar 18:57
wojtek: zrobiłbyś mi to zadanie wodzu?
23 mar 19:05