matematykaszkolna.pl
Funkcja kwadratowa z parametrem o określonej dziedzinie. wojtek: Funkcja kwadratowa z parametrem o określonej dziedzinie. Jak zrobić takie coś? Mam wyznaczyć wszystkie wartości parametru, dla których funkcja f(x)=x2+(m−2)x−2m+4 o dziedzinie <1;+) przyjmuje tylko wartości dodatnie. Proszę o wskazówkę co zrobić z dziedziną. Mówi ona, że wierzchołek ma się znajdować na wysokości y=1?
23 mar 17:09
wojtek: A nie, źle myślałem, ale dalej nie wiem jak zrobić.
23 mar 17:11
wojtek: Ok, mniej więcej wiem jak ma wyglądać wykres. Dla x=1 prawe ramie wykresu ma od lewej strony wychodzić nad oś X, tylko jak to w warunkach jakichś zapisać? helpmeplx
23 mar 17:23
Licealista_Theosh: Ok. Masz dziedzinę <1;+∞) − Tylko ten przedział nas interesuje. Teraz to co widać po funkcji bez wstępnego liczenia. Ma ramiona skierowane w górę. Twoje założenia: 1) a≠0 bo a =1 a nie może równać się 0 bo była by to funkcja liniowa. Ten warunek jest już spełniony. 2) Δ − oblicz deltę. 3) Jeżeli są oblicz pierwiastki równania. 4) Odznacz przedział w przedziale kiedy twoja funkcja jest nad osią OX. 5) Tyle.
23 mar 17:38
wojtek: 2 pierwiastki dla m∊(−;−2)u(6;+) 1 pierwiastek dla m=−2 lub m=6 0 pierwiastków dla m∊(−2;6) Wiem, że na pewno ostatni przedział będzie należał do rozwiązania, bo gdzie by wykres nie był nad osią OX, to zawsze będzie miał dodatnie wartości dla naszej dziedziny. Co z resztą?
23 mar 17:51
Licealista_Theosh: Część wspólna z przedziałem <1;+∞) Napisałem to na samym początku.
23 mar 17:59
wojtek: Końcowa odpowiedź to m∊(−2;+) ? Coś mi tu śmierdzi. xd
23 mar 18:06
wojtek: Mógłby ktoś tu jeszcze zajrzeć i się wypowiedzieć?
23 mar 18:28
Licealista_Theosh: Chopcze. Dziedzina określa Ci przedział.... Jeszcze raz.
23 mar 18:57
wojtek: zrobiłbyś mi to zadanie wodzu?
23 mar 19:05