matematyka dyskretna
;): Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega wyznaczanie systemow reprezentantów zbioru ?
mam jakąś beznadziejną definicje z której nic nie rozumiem i kilka przykladow które tez nie
pomagają..
szlag mnie juz z tym trafia Wiem tylko tyle ze nie mozna wyznaczyc gdy jest wiecej zbiorow
niz elementow.
23 mar 17:08
Basia: chodzi o transwerslalę ?
nie da się jej wyznaczyć jeżeli jest więcej zbiorów niż elementów (patrz tw.Halla)
24 mar 03:00
Basia: transwersalę oczywiście; poprzednie to literówka
24 mar 03:01
Basia:
każdemu zbiorowi przyporządkowujesz jakiś element, który do niego należy
tak żeby to była funkcja różnowartościowa i tyle
przykład:
A = {1,2,3} B={2,3,4} C={3,,4,5}
f(A) = 1 f(B)=2 f(C) = 3
{1,2,3} jest transwersalą
f(A) = 1 f(B) = 2 f(C) = 4
{1,2,4} też
i tak dalej bo tu jest ich dość dużo
przykład 2:
A = {1,2} B={1,2} C={2,3} D={3,4}
{1,2,3,4} i {2,1,3,4} to jedyne transwersale tej rodziny
24 mar 03:10
Basia: poprawka: są dwie funkcje f(A) = 1 i f(B)=2 i f(C) = 3 i f(D) = 4
i g(A) = 2 i g(B)=1 i g(C) = 3 i g(D) = 4
f−1 = {1,2,3,4} = {2,1,3,4} = g−1
czyli transwersla jest jest tutaj jedna i tylko jedna
bo transwersala to zbiór wartości funkcji różnowartościowej, którą wyżej opisałam
24 mar 03:14