geometria analityczna
andrzej: W prostokącie ABCD dane są wierzchołek C=(−2,2) i wektor AB = [3,3] . Wyznacz równania
prostych, zawierających przekątne tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do
prostej o równaniu x−2y=0
teraz rozwaizuje to tak ale wychdozi mi inaczej niz w ksiazce
| | xa | |
A nalezy do prostej x−2y= 0 czyli a ma wspolrzedne A=(xa, |
| ) |
| | 2 | |
| | yb−ya | | xa | |
teraz prosta AB y= |
| (x−xa) + |
| |
| | xb−xa | | 2 | |
AB = [3,3]
x
b−x
a=3
y
b−y
a = 3
czyli wspolczynnik kierunkowy prostej AB = 1
teraz licze prosta BC
| | 2−3−xa2 | | xa | |
y= |
| (x−3−xa) + 3 + |
| |
| | −2−xa | | 2 | |
no i wychodzi mi
ze wspolczynnik kierunkowy prostej bc jest rowny
a ze prosta AB i BC sa prostopadle to
a
bc* a
ab = −1
to a
bc = −1
postawiam
i wychodzi mi ze x
A = −12 a powinno wyjsc −4
wiem ze istnieja inne sposoby ale ten pierwszy mi przyszedl do glowy takze prosze o
wytlumaczenie co tu robie zle...