Znajdz pkt C
głowa: wyznacz wspolrzedne wierzcholka C trojkata rownobocznego ABC, wiedzac ze A=(−1;3) i B=(2;7)
23 mar 16:48
głowa: probowalem policzyc wyznaczajac wysokosc trojkata ze wzoru na trojkat rownoboczny, nastepnie
wyznaczylem prosta prostopadla przechodzaca pprzez srodek AB i podstawialem rownanie pod wzor
okregu. ale albo moj sposob jest zly albo robie jakis blad w obliczeniach.
23 mar 16:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
obliczasz długość odcinka AB
krok 2
wyznaczasz środek odcinka AB
krok 3
wyznaczasz prostą prostopadłą do AB, przechodzącą przez środek tegoż odcinka
krok 4
wyznaczasz współrzędne punktu C, leżący na tejże prostej ... oddalony od środka odcinka o
h=a√3 ; gdzie a −−− długość odcinka AB
uwaga −−− dwie możliwe lokalizacje punktu C
23 mar 16:53
głowa: mógłby mi ktos policzyc ? bo licze juz z 5 razy i nic nie wychodzi
23 mar 17:44
Licealista_Theosh: Przecież masz napisane jak to policzyć.
23 mar 17:49
głowa: dzieki
23 mar 17:50