matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
aaaa:
W ciągu arytmetycznym a
1
=4, r=3, zaś suma n początkowych wyrazów jest równa 732. Wyznacz n.
23 mar 16:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
1
+ a
n
S
n
=
*n = 732
2
gdzie: a
n
= a
1
+ (n−1)*r = 4+(n−1)*3 = 1 + 3n ; a
1
= 4 podstaw i wyznacz n
23 mar 16:48