trygonometria
xxxa: cos2x+sin2x=0
wyszło mi x=π+2kπ x= π/2 +2πk
pierwszy wynik się zgadza tylko w drugim ma byc π/2+kπ
proszę o wyjaśnienie od czego to zależy
23 mar 15:52
ICSP: a jak robiłeś/aś ?
23 mar 15:54
xxxa: cos2x+2cosx+1=0
2cos2x−1+2cosx +1=0
2cos2x+2cosx=0
2cosx(cosx+1)=0
cosx=0 −−> x= π/2 +2πk
cosx=−1 −−>x=π+2kπ
23 mar 15:57
xxxa: aa tam nie ma być 2...
23 mar 15:59
xxxa: cos2x+1−cos2x=0
23 mar 16:01
ICSP: cos2x + sin2x = 0
dla x = π mam:
cos2π + sin2π = 1 + 0 = 1 ≠ 0
bład w odp zapewne
23 mar 16:01
ICSP: cos2x + sin
2x = 0
cos
2x − sin
2x + sin
2x = 0
| | π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 2 | |
23 mar 16:02
xxxa: cosx = 0 ⇒x=π/2+kπ
dlaczego nie π/2 +2πk?
mógł bys mi wytłumaczyć?
23 mar 16:06
ICSP: cosx = 0 . Jak wiesz cosx jest funkcją okresową o okresie 2π i w tym okresie przyjmuje (prawie)
każdą wartość dwukrotnie.
Można więc rozwiązać to równanie standardowo, np odczytując z wykresu
| | π | | π | | 3 | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| + 2kπ v x = − |
| + 2kπ = |
| π + 2kπ jest to rozwiązanie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
standardowe i bezmyślne bo robisz wszystko z góry ustalonym schematem, jednak ktoś mądry
zauważył że skoro te miejsca zerowe zmieniają się co π to dlaczego by nie zapisać tego w
| | π | |
sposób następujący x = |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 2 | |
Wszystko ładnie widać na wykresie
23 mar 16:12
xxxa: ok dziękuję

a jeśli chodzi o wynki to mogę dawać gopowiedź przy cos x=±x
0+2kπ?
czy to nie jest błędem ? nie wiem jak to rozpoznawać jak to stosować czy −π/2 jest tówne 3/2
*π?
23 mar 16:17
xxxa: równe*
23 mar 16:17
ICSP: gdzie x0 ∊ (−π ; π) to możesz.
23 mar 16:19
xxxa: tylko w tym przypadku? a mam jeszcze jedno pytanie nie wiem jak się robi takie cos: ctg3x=1 w
zbiorze (0:π) wyznaczyc potrafię że ctgt=1 czyli t=π/4+kπ 3x=π/4+kπ czylu x=π/12+kπ/3
jak z tego teraz zrobić że to jest w tym zbiorze ?
23 mar 16:24
ICSP: wstawiaj kolejno k = 0 później k = 1 itd dopóki nie wyjdziesz poza przedział
23 mar 16:26
xxxa: i jeszcze tak dla pewności mógłbyś / mogłabyś mi powiedzieć jak mam najzwyklejsza funkcje
cosx=−a sinx=−a tgx=−a ctg=−a
jak wtedy postępować? czy to po prostu daje taka samą watrość jak w tabeli tylko z −? i czy w
każdej funkcji jest tak samo?
23 mar 16:27
xxxa: ale k musi być całkowite a w tym przedziale nie ma całkowitych 0 i π jest w okrągłym nawiasie
już
23 mar 16:28
ICSP: rozwiązanie ma być w zbiorze (0 ; π) , k ∊ C zawsze
dla k = 0
| | π | |
x = |
| i zawiera się w zbiorze (0 ; π) |
| | 12 | |
dla k = 1
| | 5π | |
x = |
| tez zawiera się w zbiorze (0 ; π) |
| | 12 | |
itd. dopóki dojdziesz do takiego k które w tym zbiorze się już zawierać nie będzie.
23 mar 16:33
xxxa: oo fajnie dzięki a jeszcze tamto pytanie?
23 mar 16:34
ICSP: cosx = −a , sinx = −a , tgx = −a , ctgx = −a rozwiązania takich równań odczytuje się z wykresu
funkcji.
Ewentualnie można się posiłkować wzorami redukcyjnymi ale ich jest multum.
23 mar 16:37
xxxa: jeszcze chciałam o jedno zapytać
nie chcę żeby rysować bo mam narysowane ... wiem jak się robi wszystkie wykresy jakie by nie
były z cos i sin a tg i ctg tylko podstawowe
mam tu takie D=<−π:π>\{0} f(x)=ctg(x/2) −−> nie wiem jak do tego podejść żeby to narysować?
i takie: D=(−π:π)\{0} f(x)=sinx √1+ctg2x
23 mar 16:41
ICSP: | | x | | 1 | |
ctg( |
| } = ctg( |
| * x) |
| | 2 | | 2 | |
rozszerzasz dwukrotnie wykres ctgx
f(x) = sinx *
√1 + ctg2x
najpierw przekształcę wyrażenie pod pierwiastkiem.
| | sin2x | | cos2x | | sin2x + cos2x | | 1 | |
1 + ctg2x = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
i mam :
| | 1 | |
f(x) = sinx * |
| = sgn(sinx) |
| | |sinx| | |
a narysowanie tego nie powinno już sprawić większych problemów
23 mar 16:47
ICSP: wychodzę teraz do sklepu i jak nic strasznego mi sie nie zdarzy to powinienem za 30 min wrócić
23 mar 16:48
23 mar 16:54