matematykaszkolna.pl
Obliczanie granicy ciągu problem z kilkoma przykładami. Kier: lim xx= x→0 lim x lnx= x→ lim sinx/x= x→0 proszę o rozpisanie tych przykładów
23 mar 13:48
huehuehue:
 sinx 
limx−>0

=1 podstawowy wzor na granice funkcji
 x 
limx−−>x−x mozna zapisac jako e−xlnx i zbadac granice −xlnx przy x−−−>0 lim x−−> xlnx=
23 mar 14:01
Kier: dzięki! nie uczyłem się wzorów na granice funkcji, ale już nadrabiam lim ex= x→ na takim przykładzie się zawiesiłem, nie wiem jak to wyprowadzić
23 mar 22:42
Basia:
 1 1 
limx→+e−x = limx→+

=

= 0
 ex + 
 1 1 
limx→−e−x = limx→−

=

= +
 ex 0+ 
24 mar 03:22
bartosz: podłącze się pod temat ponieważ mam bardzo podobny przykład a mianowicie: lim xex= przy x dążącym do nieskończoności.
24 mar 21:36
bartosz: lim xe−x= x→
24 mar 21:37
huehuehue: witam
 1 
e−x =

czyli
 ex 
 x  1 
lim

=

=

= 0
 ex  ex 
x−>
24 mar 22:18
bartosz: tak właśnie chciałem policzyć, ale wydawało mi sie, że / to symbol nieoznaczony i trzeba jakoś inaczej. Nie wiem tylko dlaczego x zmienił się w 1, z czego to wynika?
25 mar 00:36
Rafał: Z reguły de l'hospitala. Gdy mamy symbol nieoznaczony / lub 0/0 to liczymy pochodną licznika i pochodną mianownika. Jeśli istnieje granice nowej funkcji (tej po policzeniu pochodnej) to granica naszej funkcji wyjściowej także istnieje i jest taka sama. Pochodna licznika "x" to jest 1, a pochodna mianownika "ex" jest ex.
25 mar 01:31