Obliczanie granicy ciągu problem z kilkoma przykładami.
Kier: lim x−x=
x→0
lim √x lnx=
x→∞
lim sinx/x=
x→0
proszę o rozpisanie tych przykładów
23 mar 13:48
huehuehue: | | sinx | |
limx−>0 |
| =1 podstawowy wzor na granice funkcji |
| | x | |
limx−−>x
−x mozna zapisac jako e
−xlnx i zbadac granice −xlnx przy x−−−>0
lim x−−>
∞ √xlnx=
∞
23 mar 14:01
Kier: dzięki! nie uczyłem się wzorów na granice funkcji, ale już nadrabiam
lim e−x=
x→∞
na takim przykładzie się zawiesiłem, nie wiem jak to wyprowadzić
23 mar 22:42
Basia:
| | 1 | | 1 | |
limx→+∞e−x = limx→+∞ |
| = |
| = 0 |
| | ex | | +∞ | |
| | 1 | | 1 | |
limx→−∞e−x = limx→−∞ |
| = |
| = +∞ |
| | ex | | 0+ | |
24 mar 03:22
bartosz: podłącze się pod temat ponieważ mam bardzo podobny przykład a mianowicie:
lim xe−x=
przy x dążącym do nieskończoności.
24 mar 21:36
bartosz: lim xe−x=
x→∞
24 mar 21:37
huehuehue: witam
| | x | | ∞ | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| = 0 |
| | ex | | ∞ | | ex | |
x−>
∞
24 mar 22:18
bartosz: tak właśnie chciałem policzyć, ale wydawało mi sie, że ∞/∞ to symbol nieoznaczony i trzeba
jakoś
inaczej. Nie wiem tylko dlaczego x zmienił się w 1, z czego to wynika?
25 mar 00:36
Rafał: Z reguły de l'hospitala. Gdy mamy symbol nieoznaczony ∞/∞ lub 0/0 to liczymy pochodną licznika
i pochodną mianownika. Jeśli istnieje granice nowej funkcji (tej po policzeniu pochodnej) to
granica naszej funkcji wyjściowej także istnieje i jest taka sama. Pochodna licznika "x" to
jest 1, a pochodna mianownika "ex" jest ex.
25 mar 01:31