zadanie
pit: PROSZĘ O POMOC mam take zadanie obliczyć liczbę zespoloną (√3−i)4 podzielone przez 2−2i
22 mar 17:25
Mila: W czym problem?
1) Możesz podnieść do 4 potęgi licznik [(√3−i)2]2 i potem pomnożyć
licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika
albo
2) wykonać działania korzystając z wzoru de Moirvre'a
Działaj, jeśli będą problemy to pomogę.
22 mar 17:37
pit: A jak można wykorzystać w tym przykładzie wzory de Moirvre'a
23 mar 16:25
pit: Wynik wychodzi −2−2i

proszę o pomoc czy to dobrze
23 mar 16:30
Mila: (
√3−i)
2=3−2
√3i+i
2=3−2
√3i−1=2−2
√3i
(2−2
√3i)
2=4−8
√3i+4*3i
2=4−8
√3i−12=−8−8
√3i=−8(1+
√3i)
| (√3−i)4 | | −8(1+√3i) | | −4(1+√3) | | 1+i | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| (2−2i) | | (2−2i) | | 1−i | | 1+i | |
| | −4(1+√3i)*(1+i) | |
= |
| =−2(1−√3+(1+√3)i) |
| | 12−i2 | |
II sposób
z=
√3−i
|z|=
√3+1=2
| | 4π | | 4π | |
z4=|z|4(cos 4φ+isin4φ)=24*(cos(6π+ |
| )+isin(6π+ |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | |
=16*(cos |
| +isin |
| )=16*(− |
| −U{√3{2})=−8(1+√3) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
23 mar 20:51
Mila:
Poprawa zapisu w ostatniej linijce
| | 1 | | √3 | |
=16*(− |
| − |
| i)=−8(1+√3i) |
| | 2 | | 2 | |
23 mar 22:09
pit: A naprzykład nie można obliczyć modułu ze sprzężenia czyli modułu(√3+i)2
23 mar 23:15
Mila: |√3+i|=|√3−i|
23 mar 23:21