ania: (x3-x2)(x6+x4-x2-1)
trzeba znaleźć pierwiastki wielomianu i ustalić ich krotność.
A ja nie mam pojęcia jak to zrobić, bo głupoty mi wychodzą.
pomocy
13 wrz 16:20
mm: musisz wziąść x przed nawias i przyrównać do 0
13 wrz 16:34
ania: czyli: x(x2-x)(x5+x3-x-1/x)=0⇔ x=0 lub (x2-x)=0 lub (x5+x3-x-1/x)=0
13 wrz 16:43
ania: nie potrafię tego 2 nawiasu rozłożyć czynniki
13 wrz 16:45
mm: x2(x-1)x4(x2+1)-1(x2+1)=0 i przyrównaj wszystko do 0
13 wrz 16:49
mm: x2(x-1)[x4(x2+1)-1(x2+1)]=0 i przyrównaj wszystko do 0 zapomniałam o nawiasach
poprawione*
13 wrz 16:51
kasia: oblicz miejsce zerowe funkcji kwadratowej y= -15x2+3
13 wrz 17:03
Jakub: Może jeszcze raz porządnie.
(x3-x2)(x6+x4-x2-1) =
x2 (x-1) [ x4(x2+1) - (x2+1) ] =
x2 (x-1) (x2+1) (x4-1) =
x2 (x-1) (x2+1) (x2-1) (x2 +1) =
x2 (x-1) (x2+1) (x-1) (x+1) (x2 +1) =
x2 (x-1)2 (x2+1)2 (x+1)
pierwiastki
x1=0 (krotność 2)
x2=1 (krotność 2)
x3=-1 (krotność 1)
13 wrz 23:13