błagam o pomoc
elza: Znajdź postać jawną dla ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie
a(n)=3a([n2])
a(1)=2
Wydedukuj z postaci jawnej asymptotykę a(n)=0
21 mar 23:35
Basia:
a2 = 3a1 = 6 = 2*3
a3 = 3a1 = 6 = 2*3
a4 = 3a1 = 18 = 2*32
a5 = 3a2 = 18 = 2*32
a6 = 3*a3 = 54 = 2*33
a7 = 3*a3 = 54 = 2*33
a8 = 3a4 = 162 = 2*34
a9 = 3a4 = 162 = 2*34
an = 2*3[n/2] dla n≥2
asymptotyka a(n)=0 ?
przecież to jest ciąg rozbieżny do +∞
24 mar 04:52
Trivial:
a(n) = 3a([n/2]) = 3
2a([n/2
2]) = 3
3a([n/2
3]) = ... = 3
ka([n/2
k])
Chcemy aby [n/2
k] = 1. Taki warunek spełnia k = [lg(n)], lg = log
2, zatem
a(n) = 3
[lg(n)]a(1) = 2*3
[lg(n)] ← postać jawna wzoru na a
n.
Oszacowanie asymptotyczne:
Dokonajmy podstawienia [lg(n)] = lg(n) − ε, ε∊[0,1).
| | 2 | |
a(n) = 2*3lg(n)−ε = |
| 3lg(n) |
| | 3ε | |
3
lg(n) = 3
log3n/log32 = n
1/log32 = n
log23 = n
lg3.
Bez trudu zauważamy, że skoro 0 ≤ ε < 1, to
A zatem a(n) = Θ(n
lg3) = O(n
1.585)
24 mar 13:14