Układ liniowy metoda Gaussa
Bucks: Witam, do rozwiązanie jest układ liniowy metodą Gaussa:
2x − y + z = 1
x + 2x = 1
3x −2y = 1
Tworzymy macierz:
2 −1 1 1
1 0 2 1
3 −2 0 1
i tu zaczyna się problem, bowiem rozwiązałem te zadanie 2 krotnie, żeby sprawdzić że się nie
mylę. Za pierwszym razem zamieniłem kolejność kolumny "x" z kolumną "z" i ostateczna macierz
wyszła tak:
(z) (y) (x)
1 −1 2 1
0 2 −3 −1
a wynik "x" wyszedł α [wyniki y, z pomijam bo nie mają tu akurat znaczenia].
Następnie ta samą macierz policzyłem zamieniając kolumne "x" z "y" i w tym przypadku ostateczna
macierz wygląda tak:
(y) (x) (z)
−1 2 1 1
0 1 2 1 i tu z kolei z=α a x przyjmuje inną wartość niż ta wyżej. Proszę o wyjaśnienie
dlaczego.
21 mar 22:52