prawo przenoszenia niepewności
kartofelek: Proszę, niech mi ktoś pomoże− mam coś takiego
ω=f*2π k=2π/γ γ=2L/n
wartości zmierzone(nieobliczone tylko zmierzone) to: f, L i n
z tych trzech wzorów wyprowadzam wzór na v=ω/k
i mam policzyć niepewność v i zapisać ją w poprawnym formacie, korzystając z prawa przenoszenia
niepewności.
Nie mam pojęcia jak to zrobić i sie do tego zabrać, proszę, pomocy:(
21 mar 22:46
jikA:
Policz pochodne cząstkowe i podstaw do wzoru.
| | dv | | dv | |
Δv = [( |
| * Δk)2 + ( |
| * Δω)2]1/2 |
| | dk | | dω | |
21 mar 23:24